Gıda alerjisinin ve gıda intoleransının genellikle aynı problemin farklı çeşitleri olduğu düşünülmektedir. Fakat ikisi arasında bazı belirgin farklılıklar bulunmaktadır.
Besin Alerjisi
Bir besin alerjisi belirli bir gıdaya karşı bağışıklık sisteminin verdiği anlık tepkidir ve vücuttaki ana organları etkiler. Bu hastalık türü nadiren görülmekle beraber, yetişkin nüfusunun %2’sini etkilemektedir. Alerjik problem meydana geldiğinde, vücudun bağışıklık sistemi bir saldırıya uğradığını düşünür. Ardından vücuda zarar veren maddeyle savaşmak amacıyla IgE (Immunoglobulin E) antikorları üreterek vücuda cevap verir. Vücut bu duruma ufak tefek rahatsızlıklardan, aşırı rahatsızlıklara kadar anlık tepkiler verebilir. Bu durum, cilt, böbrek, sindirim sistemi veya bununla ilgili sistemler de dahil olmak üzere, vücutta yer alan bütün sistemleri etkileyebilir.
Gıda İntoleransı
Gıda alerjisinin aksine, gıda intoleransı(aşırı gıda duyarlılığı) genellikle daha yaygın bir durumdur ve daha fazla insanı etkilerken, etkileri birkaç saat veya birkaç gün sonra ortaya çıkar. Gıda intoleransı belirtileri tehlikeli ve rahatsızlığa neden olabilirken, hayati tehlikeye sahip değillerdir.
Kötü Sindirim ve Bağışıklık Reaksiyonu
Gıda intoleransı, gıda içerisinde doğal olarak yer alan bir kimyasal maddeye karşı verilen bir tepki olan enzim eksikliğinden meydana gelebilir. Bir gıda kötü bir şekilde sindirildiğinde, birçok reaktif belirti ortaya çıkabilir, fakat bu her zaman zorla giren proteinlere karşı saldırı yapan hücre sistemi içerisindeki iltihaplanmanın sonucudur.
Gıda intoleransı; yetersiz beslenme ile beraber pek çok insanda bağışıklık sistemi sorunları ve hassasiyeti gibi birçok nedenden dolayı da ortaya çıkabilir. Öte yandan, bağışıklık sistemi ile uyum sağlamayan bir yiyeceğe karşı alerjik reaksiyonlar anlık bir şekilde ortaya çıkar. Bu reaksiyonlar baskın olabilir ve hayati tehlikeye sahip olan anafilaksi ile sonuçlanabilir.
Gıda İntoleransı Alerjiden Nasıl Ayırt Edilir?
Her ne kadar gıda intoleransı rahatsız edici olsa da, alerjiler, alerjik reaksiyon olarak bilinen durumlarda çok daha kötüdür. Anaflaksi ile beraber kabartı, kurdeşen dökme, kızarıklık, solunum zorluğu ve hatta hareketsizlik ortaya çıkabilir. Gıda intoleransı ile beraber yorgunluk, karın ağrısı, gaz, karın şişliği ve birçok belirti ortaya çıkabilir.
Bu semptomlar şüpheli yiyecekler veya bu yiyeceklerin kombinasyonları yenmeye devam edildiği sürece tekrarlayabilir ve rahatsız edici hale gelebilirler. Gıda intoleransı ile mücadele etmenin en etkili yolu, ağırlaştıran gıdaların bireyin beslenme biçiminde tespit edilmesi ve tüketilmesinin engellenmesidir.